Vi omgis av kostnader stort sett hele livet vårt og spesielt i voksenlivet er det mye som skal betales. Vi har biler, boliger, båter, campingvogner, bobiler og masse andre ting som vi er nødt til å låne penger for å kjøpe, men hva gjør man når rentekostnadene rett og slett blir for høye?

Jo, da må man prøve å senke dem! Lån er et hjelpemiddel som hjelper oss med å skaffe oss ting som vi ikke har råd til å kjøpe kontant. Boliglånet er for eksempel det beste eksemplet på akkurat det, for det er jo de færreste av oss som har muligheten til å cashe ut en bolig! Da skal man i så fall ha vært knallhard sparer i mange, mange år, men det er sikkert noen som klarer det også. Eventuelt kan man kanskje ha vunnet en lottogevinst og på den måten ha valgt å kjøpe seg et nytt hus. Men nok om det, hva skal du gjøre for å få ned rentekostnadene på boligen din?

Da er det kun én ting som gjelder, nemlig å refinansiere! Refinansiering høres utrolig kjedelig ut, men når du først har gjort det så kan vi nesten garantere at du vil komme til å elske det. Det kan nemlig gjøre underverker med økonomien din, og hvis du tar deg tid til å sette deg inn i fenomenet vil vi ikke være spesielt overrasket om du er på telefonen til takstmannen snart!

Hvis du føler at boliglånsrenten din er for høy så kan du gjøre et enkelt grep og dette grepet vil fungere spesielt godt hvis du har betalt ned på lånet ditt noen år – helst 10 år eller mer. Da begynner du å nærme deg en magisk grense på 65% gjeldsgrad på boligen – altså at du har betalt ned 35% av lånet, og da kan det være smart å ringe til takstmannen for å få en ny verdivurdering. Etter all sannsynlighet vil huset ditt være mer verdt i tillegg til at du har betalt ned ganske mye av gjelden. Deretter sender du inn takstrapporten til banken din og ber om en refinansiering.

Banken vil da ha økt sikkerhet på grunn av økt verdi og nedbetalt lån og kan dermed tilby deg lavere renter. I tillegg kan du få frigjort kapital hvis du skulle ønske å pusse opp i hjemmet ditt, så her er det bare å velge og vrake i mulighetene som vil by seg for den som er finansielt smart!