Innlegget er sponset er STK Finans.

Oppussing er et hett tema i Norge i dag og har vært det i en rekke år. Vi elsker rett og slett å fikse opp boligene våre og den store interessen for dette gjenspeiles jo blant annet i det store antallet tv-programmer sm omhandler dette temaet.

Oppussing av leilighet

Oppussing av utleieenheten er smart både økonomisk og på andre måter.

Det er jo flere grunner til at vi er så glade i å pusse opp og det er ofte sammenhengende årsaker som fører til at vi drar til byggevarehandelen på storshopping. Vi ønsker naturligvis å vedlikeholde boligen vår, ettersom vi vet at manglende vedlikehold vil forringe boligen. Et annet viktig moment er at vi selvsagt ønsker å heve verdien på boligen som vi eier og hvis man skal selge den om noen år er det bestandig greit å vise til hva som har blitt gjort og at man faktisk har modernisert det. En siste viktig ting er jo at man vil henge med i tiden og ha et uttrykk hjemme som er moderne. Tiden med brystpanel og tapetborder er nok utvilsomt over, selv om det fortsatt finnes en god del av dette i Norge i dag.

Man kan si hva man vil om oppussing, men det er ingen tvil: nordmenn leter kontinuerlig etter den beste finansieringen og vi kjører på med hammer og maling! (Representativt låneeksempel: eff.rente 17,89%, 65.000 o/5 år, etabl.geb. 900, totalt 96.030.)

Det blir slitt

Slitt bad

I en leilighet som leies ut blir det fort slitt over tid.

iden handler jo i stor grad om dette med leieboere og det noe trasige temaet som utkastelse faktisk er. I denne artikkelen skal vi ha en litt annen vinkling på dette omkring det å ha leieboere og kanskje snu det til noe positivt – som det jo svært ofte er.

Å ha mennesker boende i huset sitt som leieboere kan være både en pine og en velsignelse. Ingenting er jo egentlig så hyggelig som å kunne hjelpe noen som trenger det og at man er heldig med de som man leier ut til. Da kan man ofte skape et godt forhold og da har man en sikker inntekt og mennesker man kan stole på som blir boende i huset. Stabile leietakere er jo selve drømmen for de som har en utleieenhet å skilte med!

Men; det er jo et faktum at en leilighet som leies ut vil bli slitt over tid, og det trenger ikke å være noen spesiell ‘feilbruk’ som fører til det. Ting slites ned, og sånn er det bare! Dette må man som utleier naturligvis ta konsekvensen av og man skal også tenkte på hva man kan kreve i pris i forhold til den standarden som utleieobjektet har.

Hvis man har leietakere kan det derfor lønne seg å sette av en del av denne inntekten til vedlikehold av leiligheten/hybelen, slik at man fortløpende kan holde den i stand. Dette vil garantert lønne seg over tid og du vil dermed hele tiden ha et objekt som ser fresht og fint ut. Det aller enkleste er å kjøre et fast trekk av deler av eller hele inntekten på en egen konto som man ikke har tilgang til med kort, og man vil da hele tiden ha penger tilgjengelig til å gjøre nødvendige tiltak for å opprettholde eller forbedre standarden på utleieobjektet.

Når skal man pusse opp da?

Det kan jo være et problem å pusse opp en leilighet som er leid ut, og det er jo som regel to forskjellige typer leietakere man har: de som bor der kun gjennom ett skoleår eller de som har en lengre kontrakt. Ofte leier man ut til studenter eller elever og i mange tilfeller vil disse kun leie objektet fra august til mai/juni, og da har man jo hele sommeren på seg til å få gjort det som må gjøres i leiligheten.

Har man noen som har en langsiktig leiekontrakt kan det jo bli litt verre, spesielt hvis det er snakk om en større oppussing, men her må man rett og slett bare gjøre en avtale med leietaker. Du kan evt. tilby oppbevaringsplass for møbler og slikt, eller leietaker kan flytte sakene inn i et rom som ikke skal pusses opp. Er man løsningsorientert og vennlig går det aller meste veldig bra og det gjelder rett og slett bare å kommunisere på en god og tydelig måte med hverandre. Har man som utgangspunkt at man ønsker å finne en løsning og på samme tid respektere leietaker så vil det hele gå pent og pyntelig for seg.

Bruk fagfolk

Rørlegger baderom

Husk å bestandig bruk fagfolk der hvor du skal!

Litt avhengig av hva du skal gjøre så er det ingen tvil om at det å bruke fagfolk er det aller beste alternativet, og det er jo naturligvis en selvfølge når det gjelder vann og elektrisitet. Med mindre du er skikkelig god til å sparkle eller legge listverk så kan du med fordel la det være. Får du det gjort av folk som kan det så vet du at resultatet blir bra. Ikke spar penger på den siste finishen, for å si det sånn – det tar seg ikke skikkelig ut og når du først bruker penger på en oppussing er det jo greit at resultatet blir slik at du øker standarden på leiligheten.

Husk også på at dette med strøm og vann er ekstremt viktig at blir gjort av fagfolk og at det er meget begrenset hva du selv har muligheten til å gjøre av arbeid der. Gjør du feil så kan det komme til å koste deg dyrt i fremtiden, og det er ikke sikkert forsikringen dekker noe som du gjør som egentlig skulle vært gjort av fagfolk.

Verdiøkningen er sentral

Viktigst av alt med en oppussing er det at du øker verdien på boligen din, og det er ingen tvil om at en enebolig med utleiemuligheter er attraktivt for mange kjøpere og utvilsomt kan øke verdien på boligen din. Hvis dette objekter er i tipp topp stand vil du i tillegg få ekstra god uttelling på en takst så det er ingen grunn til å la være. Du vet, man kan fort spare seg til fant, og det er det liten grunn til å gjøre. Jo mer som er på stell den dagen du skal selge boligen, jo bedre er det!

Vi oppfordrer deg derfor til å holde ditt utleieobjekt i god stand, og hvis du gjør det så vil du altså kunne tjene på det i lengden og du vil i tillegg garantert få en fornøyd leieboer som det vil være enklere å holde på!

Et lite tips til slutt: hvis det er slik at du betaler skatt på leieinntektene dine har du faktisk krav på fradrag ved kostnader på vedlikehold, kommunale avgifter etc. Det kan du lese mer om her.